Što sada radi naša snowboard olimpijka Morena Makar…?

Oduvijek me zanimalo čime se bave vrhunski sportaši kada završe sportsku karijeru. Većina ih je provela dobar dio života u posebnim uvjetima i potpuno drugačijem režimu.

Svakodnevno su disali i živjeli svoj sport, i onda jednog dana kada to sve nestane stvori se posebna praznina.

Često sportaši biraju nastavak djelovanja u sportu kroz trenersku karijeru, no Morena Makar je tom zvanju dodala i nešto potpuno drugačije – odlučila je pokrenuti vlastitu liniju čarapa.

 

No, prije nego što otkrijemo sve o njezinom super brandu Dogma Socks, ajmo se prvo upoznati s Morenom kroz njezinu snowboard karijeru.

 

Kada si počela snowboardati?

Počela sam trenirati s 14(15) godina. Tada je to kod nas bio još relativno novi sport. Prije snowboarda sam skijala, trenirala sam tenis, no kada sam probala snowboard to je bilo to.

Vjerujem da sam izdržala tako dugo u ovom sportu zbog ogromne volje, upornosti i puno rada.

Najveći problem je u svakom sportu povratak nakon ozljeda. Potrebna je jaka mentalna snaga da bi se to izdržalo. Obično kada si na vrhuncu se ozlijediš i onda treba ponovo početi od nule.

Tko to može izdržati, taj može puno postići.

Vrlo brzo kako sam počela bordati, počela sam s natjecanjima, pobijedila na prvenstvu Hrvatske, zatim sam otišla na međunarodna natjecanja, na juniorska i svjetska prvenstva. Pa na natjecanja koja nisu uvrštena u FIS.

 

 

Morena, da li nam možeš reći nešto o tvojoj karijeri i kako je profesionalni sport utjecao na tvoj život?

15-godišnja karijera, na kraju sam završila kao prva hrvatska snowboarderica na Olimpijskim igrama (Sochi, Rusija 2014.)…to mi je bilo najbolje životno iskustvo do sada. Htjela sam ga ponoviti u Južnoj Koreji 2018., ali eto spletom okolnosti i nekih nesuglasica u Savezu ja sam ispala iz te igre. No bez obzira na to, ostala sam u sportu tako da sada radim s djecom snowboard kampove, a ponekad odem i na koje natjecanje. Pošle godine sam bila 2. na Europa kupu, još uvijek sam u tome, ali ne na način na koji sam bila prije.

Cijela snowboard karijera je obilježila moj život, usmjerila me i otvorila mi neke nove vidike.

Beskrajno sam zahvalna na tom iskustvu i jako sam sretna što sam bila dio te priče. Također sam jako zahvalna mojim roditeljima što su mi dali podršku u svemu. Mnogi roditelji ne bi bili to spremni, jer je snowboard agresivan i opasan sport.

 

Spomenula si da je snowboard opasan sport. Da li si imala ozljedu tijekom karijere?

Tijekom karijere sam imala nekolicinu ozljeda i operacija. Operirala sam ključnu kost prije 2 godine, još uvijek imam pločicu sa šarafima. Slomila sam ruku, bilo je tu raznih nagnječenja, potres mozga..i tako…ništa strašno.

 

 

Koja ti je najdraža disciplina?

Moja disciplina je bila halfpipe. Kada sam počela u principu sam bila u svim disciplinama; bigair, slalom, bordercross i pipe, ali na kraju sam se opredijelila za halfpipe jer mi je bio najzanimljiviji i u njemu sam se baš našla. To je tehnički i logistički najzahtjevnija disciplina, i najskuplja. Morala sam putovati na najudaljenija mjesta na svijetu kako bih došla do dobrih uvjeta. U zadnje dvije godine se na Kaprunu napravio dobar pipe, međutim to je i dalje na 70% od onog što bi trebalo biti. Uglavnom svi treniraju u Americi ili Novom Zelandu. Švicarska je isto dobra, no to je sve prilično udaljeno od nas.

Logistički je organizacija takvog treninga prilično zahtjevna i često se događalo da bih putovala i trenirala sama.  S obzirom da sam to stvarno voljela, nije mi bilo teško.

 

Kako si se osjećala kada si odlučila prestati s profi karijerom?

Svaki profesionalni sport je zanimacija kojoj je sportaš u potpunosti posvećen. U trenutku kada sportaš prestane s karijerom doživi svojevrstan šok, jer to je velika promjena u životu. Tako se dogodilo i meni iako sam kroz cijelu svoju sportsku karijeru, kroz obiteljski posao, bila uvučena u posao i započela sam s brendom još za vrijeme trajanja sportske karijere. Iako mi je taj prijelaz bio blaži, i dalje mi je bio šok. Super mi se poklopilo što je moj brand bio usko povezan s onime s čime sam se ja bavila i onime s čime se moja obitelj bavi (obitelj Makar već dugi niz godina proizvodi čarape, op.a.), tako da je cijeli taj put bio puno jednostavniji za mene.

 

Bila sam primorana završiti karijeru, što me gurnulo u poslovni smjer. Pokrenula sam snowboard brand 2013. koji se sada dosta dobro razvio. Počeli smo samo s jednim čarapama, koje su bile namijenjene za snowboard i skijanje, a sada se to proširilo na više sportova: trčanje, planinarenje, biciklizam.

Osim Hrvatske, svoje tržište planiramo proširiti na inozemstvo. Sva proizvodnja se odvija u Hrvatskoj, s funkcionalnim materijalima i s imperativom da svaki proizvod bude vrhunske kvalitete.

Za svaku kategoriju proizvoda imamo ambasadore i kroz njih pokušavamo približiti proizvod tržištu.

 

 

 

Kako si došla na ideju vlastitog branda i nove linije čarapa za snowboard?

Moja se obitelj bavi proizvodnjom čarapa, imamo tvornicu čarapa u Samoboru preko 25 godina. S obzirom na to da sam ja bila u bordanju, a to je bio artikl koji nije postojao u našoj ponudi, na moju inicijativu te kroz razgovor s ljudima koji su tada bili uz mene, razvili smo tu ideju. Ja sam preuzela na sebe i dizajn, razvoj branda, viziju i misiju.

Dogma Socks brand je inicijalno krenuo s proizvodima za bordanje i skijanje i imamo dvije linije. Profesionalnija koja je napravljena s funkcionalnim materijalima (materijali su iz Njemačke) s pojačanjima na strateškim mjestima. Imamo drugu bazičnu liniju koja je više modna i orijentirana prema mlađoj populaciji koja voli izgledati dobro. Čarapa za snježne sportove također ima kompresijska svojstva, podebljanja na ključnim mjestima, s prednje strane je tanja (zbog prozračnosti), a s donje strane je merino vuna u kombinaciji s polikolonom (materijal koji služi za regulaciju topline i vlage). Bazičnija linija u sebi ima kombinaciju merino vune i pamuka, a na stopalu i u gležnju ima gumice kako bi držale čarape na mjestu.

Ambalažu nam radi mladi dizajnerski studio iz Osijeka – Studio 33. Jako smo zadovoljni s njima.

 

 

 

 

Svake godine dodajemo nove proizvode pa smo dodali liniju za trčanje koja trenutno sadrži tri artikla (kompresijske čarape, male ultralight stopalice i  klasične čarape za trčanje), liniju za planinarenje i hodanje, te za biciklizam. Linija za biciklizam je razvijena u suradnji s našim profesionalnim biciklistima kao što je Matija Kvasina (naš pobjednik Tour of Croatia) i s našim putopiscem Hrvojem Jurićem, te još nekim našim ambasadorima kao što je Vedran Barić (juniorski pobjednik u mountainbike-u). Zatim Ana Rumiha još jedna snowboarderica i triatlonka.

Ove godine smo dodali liniju za djecu, to je kopija odraslih proizvoda samo u smanjenoj veličini.

 

Da li je Dogma socks brand nastao iz potrebe, ono obukla si neke čarape i rekla…grrr…ma mi to možemo napraviti bolje i ljepše?

Pa da…otprilike.

 

Ok, po čemu su bolje?

Pa ljubav je tu uložena.  :)) Kao osoba koja se bavila snowboardom i općenito sportom dugi niz godina znam što je potrebno za jedan takav proizvod, s druge strane sam iz te industrije.

 

Zapravo savršen spoj?

Da, super spoj. Za druge proizvode, za koje sam malo manje stručna, imam ljude koji mi mogu pomoći, a s druge strane već sam duže vrijeme u industriji i imam dosta znanja o materijalima i proizvodnji.

U našim proizvodima ništa nije Made in China.

Odakle ti je došla ideja imena Dogma?

To još nisam nikome otkrila…i to me često pitaju…

Spoj je nekih meni značajnih stvari, ali ne bih dalje otkrivala.

Nema veze s religijom.

 

Gdje vas se može naći u Hrvatskoj?

Prisutni  smo u svim značajnim sportskim prodajnim mjestima kao što su Intersport, Žuti Mačak, Iglu sport, Vrhunac, Rost Šport…

 

Koji je sljedeći proizvod?

Crossfit, a i proširit ćemo liniju za planinarenje i biciklizam. Možda još dodamo liniju za tenis.

 

Da li treniraš neki drugi sport sada kada si sa snowboardom u rekreativnoj fazi?

Taekwondo, tenis, squash, windsurf, rolanje, mačevanje.

 

Kako izgleda tvoj savršen snowboard dan?

Sunce i/ ili dobar pipe ili freeride. Naravno, sve to s ljudima s kojima mi je ugodno. Samo sunce mi je bitno. Dovoljno sam se nasmrzavala, dosta mi je leda i -30 temperatura.

 

 

Želimo Moreni puno savršenih snježnih dana i lijepih poslovnih uspjeha, a s obzirom koje je sve uspjehe do sada već postigla i na odlučnost kojom zrači, nimalo ne sumnjamo da će ostvariti sve što si zamisli.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Maja Nadjaković
Kreatorica Snow Escape projekta. Prvi put sam stala na skijice kada sam imala 19 mjeseci, isključivo zbog ljubavi i beskajnog strpljenja mojih roditelja. Bile su to plastične skijice, crvene boje s poluprozirnim vezicama koje su se vezivale oko čizmica. I tako su moji dragi roditelji gurali malu Maju po brdu a ona je vikala: Joc, joc! Lagano, bez suza i s ogromnom podrškom uplovila sam u svijet skijanja….i ostala u njemu. 2001. godine postala sam učiteljica skijanja, a 2007. demonstratorica. Vidimo se na snijegu… ????

Povezani članci

Zadnje novosti

Kako odabrati skijašku opremu za početnike

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko...

Budućnost skijaškog trčanja u Hrvatskoj

Pričamo s Lorenom Malec-Mlinarić o skijaškom trčanju. Maja: Lorena, molim te reci nam kakav je...

Zeleno ljeto St. Antona

St. Anton je poznato skijaško središte. Za mnoge najbolje u Austriji. Nije živo samo zimi...

10 najvećih skijališta svijeta

Znate li 10 najvećih skijališta svijeta? U koliko ste bili i skijali? Koliko imaju kilometara staza? Evo...

Kako odabrati ski opremu?

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko je imao sreće osjetiti zadovoljstvo koje skijanje pruža, vjerojatno se zaljubio i sada na potpuno novi način planira svoje slobodno vrijeme i godišnji odmor. Bez obzira da li ste početnik ili povratnik, trebat ćete opremu.

Snowkite – posebna sloboda na snijegu

Da li možete zamisliti da se vozite u predivnoj prirodi po netaknutom snijegu, na...

Popularne kategorije