Skijalište na kojem butler vodi brigu o gostima

Skijalište na kojem butler vodi brigu o gostima.

Zove se Elmar i brine se o gostima hotela koji s njim imaju suradnju. Brine se tako da s njima obilazi skijalište, ukazuje im na najljepše staze, odgovarajuće njihovom znanju, ali i daje im kreme za sunčanje, maramice i slatkiše. Ima i kolegicu koja obilazi skijalište na motornim sanjkama. Ona nudi čaše pjenušca svima koji se pored nje zaustave. Ljeti ih je više i glavni posao im je pomoći gostima da pronađu odgovarajuće staze za planinarenje i upoznavanje s lokalnom ponudom. Ovo je jedinstvena ponuda skijališta Turracher Hohe.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Turracher see je zamrznuto jezero preko kojeg vode staza za skijanje, voze se motorne sanjke i služi kao šetnica. Kad je led dovoljno debeo , kao sada, onda se jezerom svi služe kao putem koji spaja jednu i drugi stranu skijališta. Ispred jednog hotela se dio jezera zagrijava toliko da se može kupati. Nisam probao, a nije me ni privukao dolazak do tog dijela. Valjda u bademantilu iz hotela.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Odsjeo sam u Romantik Seehotelu Jägerwirt koji je smješten uz obalu. Romantik znači da je član istoimene udruge hotela koji imaju posebnu ponudu za obitelji i djecu. Hotel ima velike obiteljske sobe s posebnim dijelom u kojima su kreveti na kat za djecu. Neke od soba imaju kamine i male saune.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Spa je divan i bogat sadržajima i kupkama. Gledanje na snijeg koji pada iz bazena koji je djelomično vani je poseban doživljaj. Doručak je vrlo bogat i treba biti čvrstog karaktera ne probati sve delecije koje se nude. Od svježe iscijeđenih sokova do jaja na razne načine, kolača, voća i muslija.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba
Skijalište je idealne veličine za nekoliko dana uživanja na snijegu. Mjesto se nalazi na prijevoju visokom 1764.m pa je količina snijega garantirano dobra. Naravno, sve staze su pokrivene i snježnim topovima jer tako velika investicija u nove i moderne žičare ne može ovisiti o prirodnim padavinama.

Turracher se nalazi s južne strane Alpa pa je puno više sunčanih dana i padavine su ipak rjeđe. Sezona je duga i traje od studenoga do prvog svibnja. Ponuda zimskih sportova, osim skijanja je bogata.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Na skijalištu ima 14 modernih žičara i 42 km staza. Staze su na visini od 1.400 do 2.205 m. Neke od njih poput onih pored žičara Kornock i Turrachbahn su vrlo lijepe, široke te zanimljive i najboljim skijašima pa je bio baš gušt skijati tri dana na ovom lijepo skijalištu. Moguća je i kružna tura na skijama oko mjesta.

Za one željne adrenalinskih majstorija postoji XXL Funslope, Funcross te snježni park s brojnim wawe boxevima, kickerima i svime što čini sretnim mlade adrenalin junkie. Uređeno je i 15 km staza za trčanje. Poseban doživljaj je vožnja motornim sanjakama po skijalištu u sumrak nakon što prestanu raditi žičare. Nakon večere se sanjkama spušta u dolinu.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Važno je napomenuti , a to skijaši posebno vole, da je većina smještajnih objekata blizu neke staze pa je ski in ski out jedna od velikih prednosti. Gastronomska ponuda je iznenađujuće dobra. Posebno bi izdvojio restoran Philipp u kojem smo uživali u odličnoj večeri s osam sljedova i toliko vrsta vina i rakija.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Svakako treba istaknuti rakiju od češera bora vrste Zirben. Dobrog je okusa i liječi sve bolesti. Ulja češera se koriste i u kozmetičkim proizvodima i kao mirisi koji opuštaju. Naravno, svi proizvodi su lokalni. U restoranima se poslužuju specijaliteti kraja s lokalnim namirnica. Kako se skijalište nalazi djelom i Štajerskoj, a dijelom u Koruškoj, ponuda je vrlo raznolika.

Osim više vrlo dobrih hotela ponuda smještaja je bogata i apartmanima i kućama za najam.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Kao zanimljivost bi izdvojio muzej. Da, na skijalištu postoji i muzej i to ne bilo kakav. Mythos Edelstain je muzej kristala obitelji Kranzelbinder. Na 500 kvadrata je izloženo uglavnom poludrago kamenje i kristali iz čitavog svijeta. Bogata je kolecija alpskih kristala.

Turracher Hohe skijalište blizu Zagreba

Njemački portal Skiresort.de koji testira skijališta je Turracheru dodijelio epitet najboljeg u rangu skijališta koja imaju do 60 km staza. Zbog svog smještaja ovo se skijalište smatra odličnim izborom za odmor. Južna strana Alpa garantira puno sunca, a visina da je snijeg dobre kvalitete dugo u sezonu. Kvaliteta staza je odlična pa je moja preporuka bez zadrške.

Turracher Hohe skijalište blizu Zagreba

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba. Udaljeno je manje od 300 km. Moguć je i prelazak preko prijelaza Ljubelj prema Klagenfurtu. Tim putem se izbjegava plaćanje austrijske vinjete i tunela Karavanke. Potrebno vrijeme za vožnju je oko tri i pol sata.

Članak preuzet sa Travel Advisor – Magazin u kojem putnici pišu za putnike

Vlado Šestan
Vlado Šestan poznati je putnik i vlasnik uspješnog portala o putovanjima, Travel Advisor. Kao demonstrator skijanja i pasionirani putnik prošao je mnoge staze i autor je knjige Najljepša europska skijališta.

Povezani članci

Zadnje novosti

Kako odabrati skijašku opremu za početnike

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko...

Budućnost skijaškog trčanja u Hrvatskoj

Pričamo s Lorenom Malec-Mlinarić o skijaškom trčanju. Maja: Lorena, molim te reci nam kakav je...

Zeleno ljeto St. Antona

St. Anton je poznato skijaško središte. Za mnoge najbolje u Austriji. Nije živo samo zimi...

10 najvećih skijališta svijeta

Znate li 10 najvećih skijališta svijeta? U koliko ste bili i skijali? Koliko imaju kilometara staza? Evo...

Kako odabrati ski opremu?

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko je imao sreće osjetiti zadovoljstvo koje skijanje pruža, vjerojatno se zaljubio i sada na potpuno novi način planira svoje slobodno vrijeme i godišnji odmor. Bez obzira da li ste početnik ili povratnik, trebat ćete opremu.

Snowkite – posebna sloboda na snijegu

Da li možete zamisliti da se vozite u predivnoj prirodi po netaknutom snijegu, na...

Popularne kategorije