Skicircus Saalbach – najkul skijalište u Alpama

„The coolest ski area in the Alps“

Kad se neko skijalište može pohvaliti takvim epitetom onda stvarno mora stajati iza toga. Nakon par dana provedenih na ovom zanimljivom skijalištu mogu slobodno ustvrditi da je istina. Malo je toliko raznolikih skijališta poput Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Skicircus Saalbach je najkul skijalište u Alpama.

 

Dugačko ime je stoga što su četiri sela spojena žičarama u jedno veliko skijalište. 270 km skijaških staza, 70 modernih žičara i 60 brdskih restorana ga čini vrlo privlačnim. Dodajmo još tome četiri lijepo uređena sela u kojima se može naći  dobrih restova, trgovina i butika te nekoliko vrlo živih Apres ski barova.

Skicircus Saalbach je najkul skijalište

Zabava u tim barovima počinje odmah nakon skijanja. Znate onu „još jednu pa idemo“… ta „još jedna runda“ zna potrajati do večere pa nije rijetko vidjeti skijaše kako po mraku u pancericama teturaju pod sve težim teretom skija tražeći hotel. Kome popodnevne zabave nije dosta, u ponudi je i nekoliko dobrih diskoteka i klubova.

Skicircus Saalbach je najkul skijalište

 

Skijanje je odlično, nema druge riječi za opisati duge široke staze, vrlo dobro uređene na kojima nema prevelike gužve. Uz staze voze brze moderne žičare. Ove sezone je investirano u dvije nove žičare koje su zamijenile stare manjeg kapaciteta i komfora. Meni su najdraži strmi i dugački tereni iznad Hinterglemma na kojima se vozi utrka Svjetskog kupa. Dobra je i staza za noćno skijanje uz koju vozi gondola, na dnu je dobar apres ski bar. Kad kupite kartu za žičare, ona vrijedi dan prije od 15 sati pa se može iskoristiti za noćno skijanje.

Skicircus Saalbach je najkul skijalište

Osim skijanja u ponudi su i druge atraktivne aktivnosti. Najzabavnije je noćno sanjkanje. Bili smo na jednom i opet bi. Ratrak poveze sanjkaše do ugodne planinske kolibe u kojoj se može večerati i kušati domaće specijalitete, od dobrih rakija do dobrih kobasa i tjestenina sa sirom. Kaiserschmarrn je za polizati prste i ne dijeliti s nikim. Za mlade želje adrenalina postoji nekoliko dobro opremljenih Snowparkova u kojima mogu vježbati skijanje preko raznih prepreka, skakanje i ostale adrenalinske akrobacije.

Skicircus Saalbach je najkul skijalište

Saalbach je udaljen od Zagreba oko 5 sati vožnje. Put vodi kroz Karavanke prema Salzburgu te preko Zell Am Seea. Cesta vodi kroz doline i nema nekog opasnog prijevoja. Može se put i skratiti ukrcajem na vlak kod Mallnitza koji vozi 15 min.kroz tunel, no treba dobro znati red vožnje što se lako nađe na internetu na stranicama OBB.

Skicircus Saalbach je najkul skijalište

Saalbach je skijalište na kojem se može ostati tjedan dana. Ni ponajbolji skijaši neće sve obići u šest dana skijanja.

Lijepa i očuvana priroda, razne aktivnosti i sela koja izgledaju kao praline u bombonijeri pozivaju na odmor. Zimi, ali i ljeti jer je ponuda bogata veći dio godine.

Skicircus Saalbach je najkul skijalište

Welcome to the home Laessig – slobodno bi to preveo kao dobro došli i samo opušteno.

Članak preuzet sa Travel Advisor – Magazin u kojem putnici pišu za putnike

Vlado Šestan
Vlado Šestan poznati je putnik i vlasnik uspješnog portala o putovanjima, Travel Advisor. Kao demonstrator skijanja i pasionirani putnik prošao je mnoge staze i autor je knjige Najljepša europska skijališta.

Povezani članci

Zadnje novosti

Kako odabrati skijašku opremu za početnike

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko...

Budućnost skijaškog trčanja u Hrvatskoj

Pričamo s Lorenom Malec-Mlinarić o skijaškom trčanju. Maja: Lorena, molim te reci nam kakav je...

Zeleno ljeto St. Antona

St. Anton je poznato skijaško središte. Za mnoge najbolje u Austriji. Nije živo samo zimi...

10 najvećih skijališta svijeta

Znate li 10 najvećih skijališta svijeta? U koliko ste bili i skijali? Koliko imaju kilometara staza? Evo...

Kako odabrati ski opremu?

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko je imao sreće osjetiti zadovoljstvo koje skijanje pruža, vjerojatno se zaljubio i sada na potpuno novi način planira svoje slobodno vrijeme i godišnji odmor. Bez obzira da li ste početnik ili povratnik, trebat ćete opremu.

Snowkite – posebna sloboda na snijegu

Da li možete zamisliti da se vozite u predivnoj prirodi po netaknutom snijegu, na...

Popularne kategorije