Ako se sjećate Krampusa onda je Obertauern pravo mjesto za vas

Imate li noćne more iz djetinjstva ?

Krampus – sama riječ zvuči strašno. Čudovište koje dolazi početkom zime…

Želite li doživjeti nešto drugačije, potpuno autohtono, a da to nisu uvijek isti božićni sajmovi?

Krampus Obertauern

Ako  želite, onda je Obertauern pravo mjesto za vas

U Srednje Europskom folkloru Krampus je oduvijek igrao zapaženu ulogu. Kao i Sveti Nikola, čak i zapaženiju. Roditelji bi ga često spominjali u odgoju svoje dječice tijekom godine. Kako bi se približavala zima i kraj godine sve češće.

Krampus Obertauern

Početkom prosinca pola djece je živjelo u strahu. Jer, znaju oni jako dobro, što su učinili i koliko su bili zločesti. Pogotovo dečki. Curice su mogle mirno čekati poklone i Sv.Nikolu, ali dečki zu garantirano imali puno šanse da ih Krampus uzme sa sobom.

Krampus Obertauern

Tko je Krampus?

Pola jarac – pola čovjek. U službi je sa Sv.Nikolom kojem pomaže oko zločeste djece. Ime mu vjerojatno dolazi od njemačke riječi krampen koja znači kandža. U Nordijskoj mitologiji on dolazi iz pakla, u Grčkoj ga također ima u poganskim ritualima. Priča o Krampusu je vjerojatno nastala u području Alpa te se odatle spustila u nizine. Negdje ga zovu Crni Petar, Certa, Klaubaf te još dosta lokalnih nadimaka.

Krampus Obertauern

Prema predanju ako se dijete nije dobro ponašalo po njega će doći Krampus u noći prije šestog prosinca koja je poznata kao Krampusnacht. Odnijet će ga u svojoj pletenoj košari, ni manje ni više nego, u pakao na godinu dana. Nije poznato da je i jedno dijete nestalo, no zaista su ga se gotovo  svi bojali. Barem dok su bili djeca.

Krampus Obertauern

Danas je još prisutan uglavnom kroz zlatne šibe s crvenom mašnom. Krampus je u našim krajevima uglavnom izgubio svoje mjesto u odgoju djece te folkloru u gradovima.
Na nekim drugim mjestima je noć Krampusa odličan povod za ludu zabavu i partijanje. Jedan od najpoznatijih partyja je onaj na skijalištu Obertauern.

Krampus Obertauern

Ove se godine održava 8.12. Legendarni Krampus Party u Obertauernu. Ovo je događaj na kojem treba biti. Stotine Krampusa iz Austrije i šire dolaze se pokazati u svom najstrašnijem obliku. Povorka kroz mjesto po mraku je pravi horor doživljaj uživo.
Nakon povorke dobre curice, zločesti dečki i Krampusi partijaju do dugo u noć.

Krampus Obertauern

Odlična kombinacija narodnih običaja, misticizma i moderne glazbe. Pozitivno, strašno iskustvo koje završava plesom. Skijanje je, naravno na dnevnom programu, ako vas nakon lude noći ne odnese Krampus. Ulaz je slobodan.

Članak preuzet sa Travel Advisor – Magazin u kojem putnici pišu za putnike

Vlado Šestan
Vlado Šestan poznati je putnik i vlasnik uspješnog portala o putovanjima, Travel Advisor. Kao demonstrator skijanja i pasionirani putnik prošao je mnoge staze i autor je knjige Najljepša europska skijališta.

Povezani članci

Zadnje novosti

Kako odabrati skijašku opremu za početnike

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko...

Budućnost skijaškog trčanja u Hrvatskoj

Pričamo s Lorenom Malec-Mlinarić o skijaškom trčanju. Maja: Lorena, molim te reci nam kakav je...

Zeleno ljeto St. Antona

St. Anton je poznato skijaško središte. Za mnoge najbolje u Austriji. Nije živo samo zimi...

10 najvećih skijališta svijeta

Znate li 10 najvećih skijališta svijeta? U koliko ste bili i skijali? Koliko imaju kilometara staza? Evo...

Kako odabrati ski opremu?

Skijanje je divan sport…spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko je imao sreće osjetiti zadovoljstvo koje skijanje pruža, vjerojatno se zaljubio i sada na potpuno novi način planira svoje slobodno vrijeme i godišnji odmor. Bez obzira da li ste početnik ili povratnik, trebat ćete opremu.

Snowkite – posebna sloboda na snijegu

Da li možete zamisliti da se vozite u predivnoj prirodi po netaknutom snijegu, na...

Popularne kategorije